Brandpreventie

Sinds de mens zich voor langere tijd op een plek is gaan vestigen heeft hij huizen gebouwd die meer zijn dan een onderkomen voor een nacht. Steeds is hij op zoek geweest om deze huizen fraaier en duurzamer te maken. Vooral na het ontstaan van steden en dorpen heeft ook brandveiligheid de aandacht gekregen die het verdient.
Ook voor het rieten dak is altijd gezocht naar methoden en hulpmiddelen die het dak duurzamer en brandveiliger konden maken. Tot voor kort betekende een brandveiliger dak echter altijd een minder duurzaam dak. Tegenwoordig kunnen brandveilig en duurzaam wel samen gaan.
Een volgens de laatste inzichten opgebouwd rieten dak is brandveiliger dan men 25 jaar geleden voor mogelijk had gehouden.

Rieten dak en open haard

Kan een open haard in een huis met een rieten dak ?
Natuurlijk. Riet is niet zo brandbaar als menigeen denkt. Een openhaard onder een rieten kap is dan ook geheel geen probleem. Heeft u een bestaande schoorsteen of rookkanaal van voldoende diameter dan kunt u deze probleemloos gebruiken. Een vonkenvanger eventueel gecombineerd met een regenkap wordt wel aanbevolen.

Ook wanneer het huis niet is uitgerust met een rookkanaal is het mogelijk deze op elk gewenst tijdstip aan te (laten) leggen.