Nieuw rieten dak

Een nieuw rieten dak is niet zo maar iets, wat je even aanschaft. Het vergt natuurlijk de financiele middelen en U zoekt een bekwame rietdekker, die van Uw woning weer een pareltje maakt. Rietdekkersbedrijf Lugtmeijer neemt in ieder geval een boel zorgen uit handen. Nieuw rieten dak Zo zullen wij al Uw wensen en de mogelijkheden voordat het werk start goed met U doornemen en vastleggen.

Regelgeving van de overheid heeft ook op de constructie een duidelijke invloed. Principieel zijn er twee verschillende constructies:

1. De traditionele open constructie, hier wordt het riet op latten gebonden.

2. De gesloten constructie (het schroefdak), hier wordt het riet geschroefd op een gesloten onderconstructie.

Beide constructies kunnen van isolatie en betimmering worden voorzien.

Schroefdak of een traditioneel dak?

Rietdekken gebeurt altijd volgens hetzelfde systeem. Het verschil tussen rieten daken zit hem dan ook in de kap van het huis.
Er zijn in de loop der jaren twee soorten kapconstructies ontstaan waar het riet op gedekt kan worden.

- De eerste constructie is de traditionele kap.
Deze constructie bestaat uit een raamwerk van latten en balken. Het riet wordt bevestigd op de latten, door middel van een draad die om de lat wordt geslagen. Het is een open constructie waarbij het riet van binnenuit zichtbaar blijft.

- De tweede constructie is het schroefdak.
Deze constructie bestaat uit balken die bedekt worden door platen hout van 19 mm. dikte. Het is dus een gesloten constructie. Het rietdekken gebeurt bij een schroefdak op dezelfde wijze als bij het traditionele dak. Het vastzetten van het riet gebeurt nu met een schroef waaraan een draad bevestigd is. Van binnenuit ziet men bij het schroefdak geen riet meer, maar platen hout. Voor en nadelen van de verschillende constructies kunt u verderop lezen.

Nieuw rieten dak Nieuw rieten dak

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt op rietlatten gebonden. Er moet vanwege de techniek van het binden altijd een spouw bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Nieuw rieten dak
Het rietpakket doet hier in de praktijk maar gedeeltelijk mee als isolerend pakket.
Dit type dak is moeilijk tochtdicht te krijgen. Er is geen "harde" scheiding tussen binnen en buiten.
Bij brand in het rietpakket zal het vuur zich in enkele minuten door het rietpakket heen eten (omdat er lucht, en dus zuurstof, door het riet aangezogen kan worden uit de ruimte eronder). Dit vuur is door de brandweer zeer moeilijk te blussen.

Indien een hogere isolatiewaarde verlangd wordt kan het traditionele dak voorzien worden van een aanvullende isolatie in de vorm van een onderliggend sandwich-paneel met verhoogde tengel of er kan naderhand van binnenuit worden ge´soleerd.
Indien van binnenuit wordt ge´soleerd moet de binnenzijde altijd worden voorzien van een tochtdichte, dampremmende laag. Anders bestaan er grote gevaren voor inwendige condensatie en daardoor het vergaan van het rietpakket.

Voordelen open constructie :

Zeer beproefde methode (meer dan 600 jaar ervaring);
Zeer lichte constructie;
Optimale ventilatie zonder condensvorming (bijvoorbeeld: boven een stal optimale vochtafvoer);
Optisch: het riet is van binnenuit zichtbaar (sommige mensen vinden dit mooi).

Nadelen open constructie :

Zeer groot energieverlies boven verwarmde ruimtes (een dergelijke constructie is behoorlijk tochtig);
Voldoet niet aan huidige bouweisen, RC=0;
Moeilijk verantwoord (aanvullend) te isoleren (wanneer men dit toch doet, moet de kap van binnenuit dampdicht worden afgewerkt wat zeer moeilijk is);
Vrijwel niet stofvrij te krijgen;
Relatief brandgevaarlijk (hogere opstal- en inboedelverzekeringspremies).

Nieuw rieten dak
Bij de gesloten constructie, oftwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd.

Voordelen gesloten constructie :
Uitstekende isolatie-waarde (Rc=2,5 en hoger);
Voldoet aan de nieuwste bouw-regelgeving bij vernieuwen van rieten daken (mede afhankelijk van gekozen onderconstructie);
Hoge brandveiligheid (verzekeren voor de prijs van een pannendak);
Binnenzijde keurig afgewerkt (geen stof, geen tocht);
Bij toepassing op schroef-panelen een grote overspanning mogelijk (2,5 meter, dit levert een "schone" binnenzijde op, weinige gordingen).

Nadelen gesloten constructie :

De methode is redelijk nieuw (op underlayment 25 jaar, op isolatiepaneel 5 jaar, het is mogelijk dat later zal blijken dat de ene onderconstructie een duurzamer dak oplevert dan de andere onderconstructie);
Het lijkt duurder in uitvoering (vooral bij vernieuwing van een dak, hier is de plaat extra, zonder dat dit terug kan worden verdiend op de onderconstructie of door tijdwinst bij het aanbrengen. De investering wordt echter terugverdiend op een lagere energierekening en lagere verzekeringspremies, opstal en inboedel).